WINA BIAŁE
Ca(de)io Bianco
Terre siciliane I.G.P. – Włochy
Sycylijskie białe wino o jasnosłomkowo barwie. Przyjemne aromaty brzoskwiń z niuansami minerałów. W smaku świeże i trwałe. Polecane do rybnych hors d’hoeuvre, makaronów z sardynką lub sosem pomidorowym, grillowanego ptactwa i kurczaka. Kompozycja: inzolia, catarratto.
75 cl – 40 PLN
15 cl – 11 PLN
Nativa Sauvignon Blanc
D.O. Valley Central – Chile
Świetne wino ze świeżymi owocami cytrusowymi, melonem, zielonym liściem pomidora i morelą. W ustach początkowo wyraźne i żywe z czasem staje się pełne i soczyste. Pozostawia bardzo długie i trwałe zakończenie. Znakomicie pasuje do owoców morza (szczególnie ostryg i krewetek), ryb, sałatek i białego mięsa. Świetne jako aperitif. Szczep: 100% Sauvignon Blanc.
75 cl – 45 PLN
Lo Tengo Torrontes
Mendoza – Argentyna
Złota barwa z zielonkawymi nutami. Przyjemne owocowo – kwiatowe aromaty jabłka, cytryny, róży i jaśminu. Dobrze zbalansowana kwasowość. Krągłe i świeże zakończenie. Szczep: 100% Torrontes z Luyán de Cuyo w Mendozie.
75 cl – 51 PLN
Riesling Kabinett Rudolf Müller
Mosel pradikatswein – Niemcy
Winogrona tego wina pozostają dłużej na krzaku w porównaniu z innymi odmianami, zyskując nazwę „kabinett”. Wino oddaje aromaty dojrzałych jabłek, gruszek, brzoskwini oraz owoców cytrusowych. Jego lekka słodycz doskonale pasuje do dojrzewających serów, cielęciny w kremowych sosach, owoców morza czy kurczaka. Szczep: 100% riesling.
75 cl – 53 PLN
Grand’arte Chardonnay
Vinho regional lisboa – Portugalia
Bardzo aromatyczne, owocowe, bogate, o perfekcyjnej kwasowości. Znakomita świeżość, przyjemność i trwałość zakończenia. Świetne jako aperitif, do serów, owoców morza i ryb. Szczep: chardonnay.
75 cl – 65 PLN
15 cl – 15 PLN
WINA CZERWONE
Ca(de)io Rosso
Puglia i.G.P. – Włochy
Głęboko-rubinowa barwa. Owocowe aromaty morwy i śliwki. Wino świeże, lekko gorzkie, trwałe, dobrze zbudowane. Rekomendowane do surowej szynki, melona, makaronów z sardynką, grillowanego białego i czerwonego mięsa oraz grillowanej ryby. Szczep: sangiovese.
75 cl – 40 PLN
15 cl – 11 PLN
Nativa Cabernt Sauvignon
Central valley – Chile
Znakomite wino, o dobrej strukturze i delikatnych taninach. Oddaje przyjemną równowagę owocowości i dębu wraz z długim zakończeniem. Polecane do serów, steków, pieczeni, makaronów, zapiekanek i potrawek. Szczep: 100% Cabernet Sauvignon.
75 cl – 45 PLN
Lo Tengo Malbec
Mendoza – Argentyna
Rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Orzeźwiające aromaty owoców, cynamonu, wiśni, truskawek i suszonych śliwek. Bardzo atrakcyjne, aksamitne w ustach. Świeży i przyjemny finisz. Szczep: 100% Malbec z Luyán de Cuyo w Mendozie.
75 cl – 51 PLN
Reserva da Familia
Vinho regional lisboa – Portugalia
Fioletowo-rubinowa barwa. Nos z aromatem leśnych owoców i przypraw z delikatnym dotykiem czekolady. W smaku jedwabiste, dobrej jakości taniny, dające aksamitny delikatny posmak. Idealny partner do pieczonej jagnięciny, pikantnych mięs i serów. Kompozycja: castelao, tinta roriz, alicante bouschet.
75 cl – 59 PLN
15 cl – 15 PLN
Hazana Tempranillo
Rioja d.O.C. – Hiszpania
Hazana w języku hiszpańskim to znane wyczyny hiszpańskich literackich bohaterów, takich jak rodrigo diaz de vivar, którego liczne hazanas w walce z niewiernymi maurami opisuje poemat „cantar del mio cid”. Nos ze zdecydowanym tostem i wanilią. W ustach owocowa słodycz i świetna struktura. Szczep: 100% tempranillo.
75 cl – 63 PLN
WINA MUSUJĄCE
Flor de Raim Semi-Seco
D.O. Cava – Hiszpania
Katalońskie wino wyprodukowane zgodnie z rygorystycznie zdefiniowanymi standardami produkcji. Bardzo owocowe, z nutami owoców cytrusowych, zielonego jabłka, dojrzałej brzoskwini. W ustach dobrze zbudowane z przyjemnym „bąbelkami”. Znakomicie odświeżające. Polecane jako aperitif, a także do kremowych deserów, musów czekoladowych, tart i pastries. Kompozycja: 60% macabeo, 40% parellada.
75 cl – 50 PLN
Prosecco Brut Val D’Oca
Treviso d.O.C. – Włochy
Świetne musujące wino (wyprodukowane metodą charmat) z eleganckim kwiatowym bukietem i wyśmienitymi „bąbelkami”. Znakomita równowaga między kwasowością a łagodnością. Podawać schłodzone jako aperitif, do ryb czy owoców morza. Szczep: glera.